Recuperació, retorn i custòdia d’arbres fruiters tradicionals del Priorat

Custòdia de fruiters el Priorat

El passat dissabte 4 de febrer vam recollir els arbres que ens han assignat del projecte de recuperació, retorn i custòdia d’arbres fruiters tradicionals del Priorat. Amb aquesta iniciativa del Consell Comarcal del Priorat (que s’emmarca en el PECT “Pobles Vius i Actius”, liderat des de la Diputació de Tarragona), s’aconsegueix que la comarca replanti varietats d’arbres fruiters que, avui dia, estan pràcticament extingides.

A La Placeta hem volgut participar d’aquest projecte on els valors de tradició i local tenen tanta importància. Si podem sumar amb el nostre granet de sorra, ens sentim molt feliços.

Aquests són els arbres fruiters que ens han assignat i ja hem plantat, des del Consell Comarcal del Priorat ens han fet arribar tota aquesta informació que volem compartir:

POMA GELADA, POMA D’OLI. Mas de les vinyes, Cabacés. Poma de color verd groc, molt dolça i que es
guarda bé. Com a curiositat, els sucres que conté formen cristalls a l’interior de la poma recordant al gel o, com diuen al Mas de les vinyes, vetes d’oli. Madura pels volts del mes de novembre i es conserva molt de temps.

POMA MANYAGA, POMA DE MUNTANYA. Josep Borrell, La Serra d’Almos. Poma de color vermell rosat, molt aromàtica
i gustosa, equilibrada en dolçor i acidesa. La carn és una mica rústica. És una varietat molt resistent i de fruits
tardans. Comença a madurar el mes de novembre i es poden mantenir a l’arbre fins al gener.

PERA TENDRAL ANTIGA. Cal Navàs, Cabacés. Pera de mida mitjana, molt fina, sucosa i dolça. Com a curiositat, els dos propietaris dels camps d’on s’ha extret el material diuen que “com aquesta, no n’hi ha cap!” És de les varietats primerenques, madura a principis de juliol.

PRUNA CLÀUDIA ANTIGA. Ma Dolors Cubells, Poboleda. La més dolça de totes les prunes, de gran aroma i molt sucosa. Petitona i de color verd grisós quan madura. Arbre molt resistent, ideal també per fer peus d’altres fruiters de pinyol. Madura al llarg del mes de juliol-agost.

PRÉSSEC CARLET. Mas de les vinyes, Cabacés. Préssec de pell vermella i de groc ataronjat per dins. Molt dolç, sucós, aromàtic i de carn tova. Varietat tardana, madura el mes d’agost.

CIRER DEL MOLÍ DE L’ESTUDIANT. Pare Sant Cabacés. Varietat molt antiga, sense identificar. La localització de l’arbre original era al costat del riu Montsant, a tocar de l’antic “Molí de l’estudiant”. La gent de Cabacés va evitar que la varietat es perdés i en podem trobar algun altre exemplar en finques particulars. Cirera de poc color; groc rosat per fora i blanc per dins. La pell és dura, resistent i dolceta. Madura a finals de maig.

En aquest enllaç trobaràs la notícia que va sortir el dia 8 de febrer al telenotícies comarques: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/el-priorat-recupera-varietats-de-fruiters-antics-per-evitar-que-desapareguin/video/6202370/

Et deixo un vídeo del moment en què plantàvem els arbres, unes petites joies que han entrat a formar part de la família de la Placeta 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Articles relacionats:

Si la Placeta tanqués les portes

Si la Placeta tanqués les portes

Què passaria si la Placeta tanqués les portes? Doncs... segurament, RES! (ja ho diuen que res ni ningú és imprescindible, oooh!) Que una empresa...

Verema 2022

Verema 2022

La verema d'aquest any 2022 ha arribat després d'un estiu molt calorós. Tot i que actualment estem a la tardor, per les temperatures que tenim...

Aquest any l’alegria és doble!

Aquest any l’alegria és doble!

Si fa just un mes anunciàvem a les xarxes socials que el vi Blanc ecològic la Placeta 2021 havia obtingut medalla d'or al concurs Grenaches du...

logotip celler la placeta vins ecològics do montsant

Comprar La Placeta és fàcil!

Volem que la teva única feina sigui relaxar-te amb una copeta de bon vi. Salut!

No hi ha productes a la cistella