Espollar la vinya a la DO Montsant

Quan arriba la primavera la feina a la vinya es fa més intensa.

El primer treball a la vinya és ESPOLLAR, així li diem nosaltres als Guiamets, la zona sud de la DO Montsant (birbar a la Terra Alta, espollimar a la Ribera d’Ebre, …). La feina consisteix a eliminar tots els brots nous i deixar només els brots que estan més ben situats, normalment són els dos que neixen del sarment podat l’hivern anterior.

Un cep abans i després de ser espollat. Finca l’Aubaga, els Guiamets, DO Montsant

El que aconseguim amb aquesta feina és un equilibri entre la producció i la massa vegetativa amb l’objectiu d’obtenir raïm de qualitat. Quan s’elimina la vegetació sobrant es crea espai per a la ventilació de la planta (els ceps) i aquest fet és molt important en l’agricultura ecològica:

  • Millorem l’eficàcia dels tractaments fitosanitaris. Tots els tractaments per problemes fúngics són preventius en agricultura ecològica. A la nostra zona, els Guiamets, al sud de la DO Montsant, aquests problemes són principalment el Míldiu i la Cendrosa.
  • Reduïm superfície foliar i, per tant, el consum d’aigua que necessita la planta. En clima mediterrani és molt important estalviar aigua i ara, en aquest context de canvi climàtic, encara més.

Seguim doncs avançant la feina per tal d’aconsguir el millor raïm per a la següent verema!

Articles relacionats:

Si la Placeta tanqués les portes

Si la Placeta tanqués les portes

Què passaria si la Placeta tanqués les portes? Doncs... segurament, RES! (ja ho diuen que res ni ningú és imprescindible, oooh!) Que una empresa...

Verema 2022

Verema 2022

La verema d'aquest any 2022 ha arribat després d'un estiu molt calorós. Tot i que actualment estem a la tardor, per les temperatures que tenim...

logotip celler la placeta vins ecològics do montsant

Comprar La Placeta és fàcil!

Volem que la teva única feina sigui relaxar-te amb una copeta de bon vi. Salut!

No hi ha productes a la cistella